Jul
14

Bästa svamptorken jag haft

skriven av: anitab  kl:19:59, 2011

Tänk att nu håller det på att bli svamptider igen. Jag plockade fram min svamptork. Den bästa svamptork jag någonsin prövat. De där plastollarna kan slänga sig i väggen. Min svamptork tar de två fulla korgarna jag kommer hem med och torkar dem över natten. Jag har sex ramar. Jag bara rensar och  skivar svamparna, fyller ramarna fulla och kör igång kupe’värmaren.

svamptork-min

Min bästa svamptork

Han som tillverkar dessa förträffliga svamptorkar bor i Åkullsjön och för att komma

till hemsidan kopierar du adressen här,

http://www.kvarnagard.com/svamptork.htm

Inom 15 timmar är svamparna torra och spröda. Bara att förvara dem i glasburkar och äta hur mycket jag vill. Så otroligt bra. Jag brukar fylla i fina glasburkar, klä locket med en bit av en gammal plastduk (sån där vävliknande), som jag klipper ut rundlingar från. Jag knyter ett band runt och gör en fin etikett. Det är en så uppskattad present till mina vänner.

goliatmusseron

Här har jag torkat Goliatmusseron, se så fin i färgen den blir med kupevärmaren som inte får vara mer än 600 watt. Annars bränns svamparna och blir mörka och fula.

Sedan ska ni veta att svamp är en god och mycket nyttig sak att äta. Svamp innehåller mer selen och D-vitamin än någon annan grönsak. Vintertid, då vi saknar den varma solen, saknar vi också den D-vitamin, som är så viktig. Så ät svamp och håll dig frisk till vintern. Därför torkar jag all svamp, även kantareller, som jag tycker blir bättre då den är torkad.

Då jag var till apoteket idag frågade jag efter Lypsyl gjord av bivax. NIX…finns ej. Okej då…då gör jag egen. Vi har bin och ett monster till AloeVera.

monster-aloevera

Aloe Vera, ett riktigt monster

Jag ska göra mig en egen salva av naturen.

5 Svar på “Bästa svamptorken jag haft”

 1. Roger sade:

  Vill gärna veta vilken svamptork du har , finns den att köpa , var ?
  Mvh
  Roger

 2. Stickan sade:

  Hej! Ser jättefin ut. Jag skulle gärna vilja veta måtten på svamptorken.
  Mvh Stickan

 3. Hasse Dahlen sade:

  Jag är intresserad av svamptorkar eftersom det inte nu fungerar med “pannrummet”- gergvärme ger ej samma värme. Spisungnen ger inte önskat resultet. Önskar tips och förslag. Hn svampälskare

 4. Susanne Z sade:

  Snälla du kan du skicka mig beskrivningen på svamptorken. Det bästa jag vet är att plocka, bjuda barn och barnbarn på svamp. Har även kupévärmare som kanske då kan utnyttjas på sommaren. Istället för att ge bort till grannar kanske jag kan torka svampen istället och använda den på vintern då mina barn och barnbarn mest kommer och besöker mig. Är inte så ovan vid hammare o spik så jag kanske kan få ihop en svamptork själv utan hjälp. Jätte tacksam för svar.

 5. Kai sade:

  Skulle bli jätte glad om du kan skicka beskrivning på din svamp-tork till mig med
  Jätte tack på förhand


Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att lämna kommentar.